Cultuurhuis Herbakker kondigt nieuw hoofdstuk aan met nieuwe naam en vernieuwd gebouw

Gepubliceerd op vrijdag 12 jan 2024 om 09:49

Een nieuw hoofdstuk breekt aan voor CC De Herbakker. Na dertig jaar straalt de grondig gerenoveerde en verbouwde cultuurinfrastructuur in volle glorie op het Herbakkersplein, in een ontwerp van Corbey Ringoir Architects. Maar er verandert nog meer!

Het cultuurcentrum krijgt een nieuwe naam, die dichter bij de kern en de identiteit komt: Cultuurhuis Herbakker. Het is een huis waar creativiteit wordt gestimuleerd; een thuis waar generaties en mensen uit alle windstreken elkaar ontmoeten; een plek waar je samenkomt, plannen smeedt, passies deelt.

Het cultuurhuis is een fraaie broedplek voor kunst en creatie in de stad. Artistiek talent krijgt een podium, jong talent wordt gestimuleerd, het lokale verenigingsleven wordt geëngageerd, komt samen, repeteert, creëert.

Cultuurhuis Herbakker: een sterk merk voor Eeklo

Cultuurhuis Herbakker heeft een eigen huisstijl, met een eigen logo en monogram. Een herkenbaar logo zal het aanzuigeffect naar het cultuurhuis vergroten en op die manier Eeklo versterken in zijn positie als centrumstad waar het bruisend cultuurhart ligt van regio Meetjesland. Vanuit het oogpunt van citymarketing is het cultuurhuis met andere woorden een merk dat steeds de link legt naar de Herbakkersstad Eeklo. Want, ook al opent het cultuurhuis de deuren voor bezoekers uit alle hoeken van het land, het staat toch centraal in het Meetjesland. Deze verbondenheid met de regio en met de lokale gemeenschap wordt benadrukt in dit nieuwe hoofdstuk.

Vlaams minister-president en minister van Cultuur opent Herbakker

Op 11 januari 2024 werd Cultuurhuis Herbakker plechtig geopend door Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon. Een sterke bovenlokale samenwerking enerzijds en een hechte lokale verankering anderzijds, zijn voor de minister van Cultuur twee essentiële opdrachten voor een cultuurhuis.

Tijdens de academische zitting spraken verschillende gasten, waaronder Marc van Hulle, voorzitter van adviesraad van de Herbakker, en acteur Robrecht Vanden Thoren een toekomstwens uit voor Cultuurhuis Herbakker. Ook Eeklonaar Tom Eeckhout van The Starlings mocht niet ontbreken en zorgde voor de muzikale omlijsting.

Uniek openingsweekend: explosie aan regionaal artistiek talent te zien

Het openingsweekend van 13 en 14 januari zette meteen de toon van Cultuurhuis Herbakker: een kleurrijk open huis waar iedereen zich thuis voelt en waar iedereen welkom is. Het Cultuurhuis werd het grootste open podium van de regio. Meer dan veertig verenigingen, honderden artiesten en vrijetijdskunstenaars toonden hun talent. In elke ruimte en in elke hoek viel iets te ontdekken en te beleven. Het werd een weekend vol culturele verrassingen en feestelijkheden. Het programma was enorm divers: theater- en dansvoorstellingen, animatiefilm, concerten, cabaret, een fototentoonstelling, toiletpoëzie, een workshop … ‘t Schoon Vertier maakte je op zaterdagavond warm voor de fuif. Het circusgezelschap Be Flat begeleidde je het hele weekend op jouw ontdekkingstocht! We mochten maar liefst 4000 enthousiaste bezoekers ontvangen. Nagenieten kan via deze aftermovie.